2007 .kör. performansz – Nagoya, Oosu, Nanatsudera Kyodo Studio – The 12th NIPAF Asia Performance Art Series 07 – JP

2007 .kör. performansz- Nagoya, Oosu, Nanatsudera Kyodo Studio – The 12th NIPAF Asia Performance Art Series 07 – JP
Szerző: baji
Résztvevő: baji, önkéntesek, a fesztiválon résztvevő művészek.
Cím: kör
Időpont: 2007. július 27. este
Rendezvény: The 12th NIPAF Asia Performance Art Series 07. Asia meets Hawai and Central Europe.
Időtartam: 5-10 perc
Műfaj: performansz
Helyszín: Nagoya, Oosu, Nanatsudera Kyodo Studio üres, feketére festett színpada
Anyaghasználat: 1 derbuka, 1 kendő, sok sok üveggolyó.
Cselekmény: A résztvevőket a segítők a színpadra invitálják, körbe állítják és üveggolyót adnak mindenkinek. A derbukám a kör közepén áll, enci kendőjével letakarva. A fény derengőssé vállik, pucéran a kör közepére állok, felemelem, megfordítom és odalépek az egyik japán résztvevőhöz, feléje nyújtva a hangszert. Félénken beleejti a golyót, aminek pattogó, erős hangjától összerezzen egy kicsit. Megvárom, míg elcsitúl aztám körözni kezdek a hangszerrel miközben egy kisebb kört írok le a testemmel is az óramutatóval ellentétes irányba haladva. Bal irányba tartva a következő társhoz lépek, ő is beleejti a golyót, én jól megkeverem, majd egy más ritmusban leírom a körömet. Így folytatom, míg egyre több golyót gyűjtök be és megpróbálok minden résztvevőnél más ritmusban haladni, lassabban, gyorsabban, szaggatottan, halkabban, vadabban. Seijinél nagyon közel megyek a résztvevőkhöz, Oto fiánál kis lépésekben haladok, halk hangokat idézve. Van, akinek a nagy erővel bedobott golyója kipattan, nem haladok tovább, pozíciómba merevedve előtte lassan “keverem” a golyókat. Lélekjelenlét. Egyik résztvevőm belemegy a játékba, felkapja a földről a kipattant golyót és bedobja a többi közé. Így már folytathatom az körforgásomat. Mikor végigköröztem mindenkit, középre állok és feltartom a magasba a “gyűjtőtárgyamat”. Rám fény irányul, pozíciómba merevedek. Eltart néhány pillanatig. Aztán lassan az arcomra öntöm derbukám tartalmát. Vége.
Koncept: Itt is a láthatatlan energiák cseréjének a vizuális megjelenítése a cél. Egymástól kapunk, veszünk és egymásnak adunk. A kiindulópont Feldmár András pszihoterapeuta egyik írásából való, szerinte az életünk egy nagy körből álló sok kis kör. Ezeket a kis köröket, történeteket mindenki más intenzitással, erőbedobással, más érzékenységgel és a saját ritmusa szerint éli meg. Van akinek könnyen és gyorsan megy egyik kört a másikra váltani, van aki bent ragad és nem tud tovább lépni. Tetszett ez a dolog, megihletett. (Kipróbálnám videóban is.)
Közönség: japán nézők, a fesztiválon résztvevő művészek, kb. 100 ember.
Fotó: gim gwang cheol (korea)
Videó: jana kapelova (slovakia), maruyama makoto (japan)

performance (fragment)
NIPAF, 2007
aaa.org.hk/Home/Search?globalKeyword=nipaf

Previous FOLYT. KÖV./ VA URMA
Next 2007 .print of myself. performansz - The 12th NIPAF Asia Performance Art Series 07 - JP

About author

You might also like

Performance

2007 .print of myself. performansz – The 12th NIPAF Asia Performance Art Series 07 – JP

print of myself, NIPAF, 2007 “nipaf történet (naplójegyzet), 2007. július 25. szerda Kicsit nehéz az írás, mert a jobb mutató újjam eléggé szarrá ment a tegnapi performanszom közbe… Nagyon jó