Privind spre viitor, privind în trecut #9

https://institutulprezentului.ro/

Privind spre viitor, privind în trecut #9
program de conferințe asociat expoziției
24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969–1971

RICHARD DEMARCO ȘI ARTHUR WATSON
joi, 23 ianuarie 2020, ora 19:00
Rezidența BRD Scena9, str. Caragiale nr. 32, București
acces liber, eveniment în limba engleză

Institutul Prezentului (IP) prezintă o nouă ediție a seriei de conferințe Privind spre viitor, privind în trecut, în cadrul evenimentelor conexe asociate expoziției 24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969–1971, deschisă la Muzeul Național de Artă al României în perioada 7 noiembrie 2019 – 2 februarie 2020. Expoziția pornește de la o cercetare realizată în arhivele Demarco de la Edinburgh ce revelează, retrospectiv, prezenţa în cîmpul local al artei a unor naraţiuni uitate, a altora incomplete sau imposibil de reconfigurat în desfășurarea lor temporală. Aceste naraţiuni au totuși capacitatea de a evoca existenţa unor discontinuităţi în structura aparent omogenă a peisajului cultural al vremii, a unor zone de contact transnaţional și de transfer nu doar cu spaţiul occidental, ci și cu cel al altor lumi socialiste.

Digitalizarea Arhivei Demarco: Scoția, Europa și România
„Similar cu formatul unor prezentări susținute anterior împreună la festivaluri și conferințe, în cadrul acestui eveniment vom continua practica noastră bazată pe dialog continuu. Ne vom concentra asupra felului în care am lucrat împreună cu colegul nostru Euan McArthur la crearea unui portal digital dedicat unor consemnări fotografice-cheie ale vieții lui Richard Demarco în zona artelor vizuale, în special din perspectiva unui context cultural mai larg. Acestea prezintă multe dintre expozițiile pe care le-a realizat în cadrul Festivalului de la Edinburgh și implicarea sa revoluționară, dincolo de granițe, la nivel internațional, în special în Europa de Est în timpul Războiului Rece, dar și dincolo de ea. Proiectul de digitalizare a fost realizat în colaborare cu Galeria Națională de Artă Modernă a Scoției, care deține componente semnificative ale Arhivei Demarco din colecția proprie de „fotografii de eveniment” a acestuia. Recent a început un demers de digitalizare a unor performance-uri filmate înregistrate în mare parte în format video, în prezent depășit. În cadrul prezentării de față, vom urmări două performance-uri de Paul Neagu și un fragment din singura înregistrare completă a spectacolului The Water Hen [Găinușa de baltă] de Tadeusz Kantor.” – Arthur Watson

Arthur Watson a studiat Artă și Design la Aberdeen (1969–1974), înființînd Peacock Printmakers, un atelier de gravură și tipărituri, editură și galerie. S-a alăturat board-ului Galeriei Richard Demarco (1987) și ulterior celui al Fundației Demarco pentru Artă Europeană. Ca artist, a expus peste tot în Europa, reprezentînd de asemenea Scoția la Bienala de la Veneția (1990). A fost ales asociat al Academiei Regale de Artă și Arhitectură a Scoției (1986), devenind ulterior secretar și președinte al acesteia. S-a alăturat corpului profesoral de la Duncan of Jordanstone College of Art, Universitatea Dundee (1995) ca director al programului de Master în Arte Vizuale. Împreună cu Euan McArthur, a asigurat finanțarea proiectului Arhivei Digitale Demarco, conducînd de asemenea două expoziții în cadrul Academiei – Ten Dialogues: Richard Demarco, Scotland & The European Avant-garde (2010) și The Water Hen, Kantor, Demarco & The Edinburgh Festival (2015). Recent a realizat expoziții în Scoția, Japonia și SUA, și, la invitația Academiei Regale a Scoției, a fost curator al unei expoziții realizate în parteneriat cu Galeriile Naționale ale Scoției – Ages of Wonder: Scotland’s Art from 1540 until now (2017).ű

Richard Demarco a studiat la Colegiul de Artă din Edinburgh (1949–1953) și a ales Design și Artă Vizuală ca specializare secundară, curs de introducere în gravură, tipografie, pictură murală, ilustrație și producție de carte. După ce a servit în National Service in The King’s Own Borders și la Royal Army Education Corps, a început să predea la Scotus Academy, extinzînd orele de profesorat în lumea de la Traverse Theatre Club and Art Gallery. Implicarea timpurie în Festivalul de la Edinburgh a condus la înființarea Galeriei Demarco în 1966 și la transformarea inevitabilă a acesteia într-o universitate multidisciplinară după modelul Colegiului Black Mountain și al Universității Libere Internaționale concepută de Joseph Beuys. Galeria Demarco a fost asociată, mai cu seamă în Scoția, cu lumea artei din Aberdeen transpusă în realitate de Peacock Printmakers al lui Arthur Watson. Acesta a fost începutul prieteniei fructuoase dintre Richard Demarco și Watson, al cărui devotament pentru sculptură, literatură, muzică populară și artă grafică a făcut posibile colaborările lor, în Scoția și în alte țări, dedicate unor aspecte diverse ale culturii europene. În anii petrecuți la Universitatea Kingston ca profesor de studii culturale europene, colaborările lui Demarco cu Arthur Watson ca artist asociat s-au manifestat prin eforturile lor comune de a angaja Scoția într-un dialog cu Europa și în special cu țări precum Irlanda, România, Polonia, fosta Iugoslavie, Austria, Bulgaria, Georgia, Ungaria, Belgia și Franța, cu lumea lui Joseph Beuys în Germania, și Italia.

Expoziţia 24 de argumente este realizată de Institutul Prezentului în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă al României și Arhiva Demarco, Edinburgh.

Finanţatori: Program cultural cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și de Ordinul Arhitecţilor din România din timbrul arhitecturii
Parteneri logistici: DHL International Romania, Hornbach
Cu sprijinul: British Council România, Rezidenţa BRD Scena9
Partener de comunicare: DC Communication
Parteneri media: Radio România Cultural, RFI România, Zeppelin

Credit imagini
– Paul Neagu, Impuls și vectori, secvențe de film. Prin amabilitatea Demarco European Art Foundation și Demarco Digital Archive, Universitatea Dundee, Galeriile Naționale ale Scoției, Paul Neagu Estate UK
– The Water Hen, regia Tadeusz Kantor. Prin amabilitatea Demarco European Art Foundation și Demarco Digital Archive, Universitatea Dundee, Galeriile Naţionale ale Scoţiei
Identitate eveniment: Andrei Turenici (Daniel & Andrew Design Studio)

Disclaimer: Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

ÎN CURS ȘI URMEAZĂ LA INSTITUTUL PREZENTULUI
—> pînă pe 2.2.2020, expoziția
24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969-1971
Locație: Muzeul Național de Artă al României (Calea Victoriei 49-53)
miercuri-duminică, 10:00-18:00

25.01.2020, 17:00
performance GENEZĂ, de Miriam Răducanu, reinterpretat de Mădălina Dan în cadrul expoziției 24 de argumente
Locație: Muzeul Național de Artă al României (Calea Victoriei 49-53)

30.01.2020, 19:00
conferința Povestiri din Edinburgh: Bilateralism şi diplomația teatrală în timpul Războiului Rece susținută de Viviana Iacob în programul asociat expoziției 24 de argumente
Locație: Rezidența BRD Scena9 (Caragiale 32)

SUSȚINERE PENTRU CATALOGUL EXPOZIȚIEI
24 DE ARGUMENTE

Dragi colegi și iubitori ai expoziției „24 de argumente”,

Ne bucurăm că ați fost alături de noi cu ocazia expoziției organizate de Institutul Prezentului la Muzeul Național de Artă al României.

„24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969-1971” cumulează peste 2 ani de cercetare întreprinsă în diverse arhive și colecții publice și private din țară și străinătate, biblioteci, interviuri cu artiști, fiind primul eveniment de acest tip pe care l-am realizat, gîndit ca parte a unei serii de proiecte expoziționale care vizează arta și cultura românească a anilor 1960 și 1970.

Ne dorim să prezentăm publicului o parte a materialului consistent acumulat în acești ani care, datorită limitărilor spațiale, dar și al formatului expoziției, nu a putut fi inclus. De aceea, intenționăm să realizăm o publicație dedicată care să prezinte pe larg temele și căutările artiștilor din expoziție, dar și ale noastre.

Din acest motiv, dar și pentru că demersul început prin „24 de argumente” merită continuat în formatul unei publicații, ne adresăm dumneavoastră în vederea realizării acesteia, întrucît avem nevoie de resurse financiare suplimentare ca să poată deveni realitate. Putem primi donații sau sponsorizări, fondurile obținute urmînd a fi utilizate pentru acoperirea costurilor de tipar, de reproducere a anumitor lucrări, de traducere și editare. Oferim în schimb, în funcție de nivelul donației, o selecție din publicațiile noastre și viitorul catalog al expoziției.

Donaţiile se pot face prin transfer bancar sau cu cardul prin butonul Donate din pagina Susține a platformei noastre online. Pentru transferuri vă rugăm să ne contactați la ip@institutulprezentului.ro.

Vă mulțumim și vă așteptăm să vizitați sau să revedeți expoziția, care este în continuare deschisă pînă pe 2 februarie la Muzeul Național de Artă al României.

…..

Institutul Prezentului este o platformă de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative creată de Ștefania Ferchedău și Alina Șerban. Centrat pe artiști și istoriile lor personale, pe experiențe determinate temporal și forme de (auto)arhivare, Institutul examinează diverse practici și situații din trecutul recent pînă în prezent din perspectivă transnațională și transculturală.

Previous CINDY SHERMAN / OCT 26, 2019 - MARCH 8, 2020
Next JAMES TURRELL: PASSAGES OF LIGHT / 22.NOV.2019 - 29.MAR.2020

About author

You might also like

Events

James Lee Byars – The Perfect Kiss – 5 Oct 2018 – 20 Jan 2019

James Lee Byars – The Perfect Kiss – 5 Oct 2018 – 20 Jan 2019 https://www.muhka.be/en/programme/detail/1223-james-lee-byars-the-perfect-kiss The nomadic performance and installation artist James Lee Byars (Detroit 1932 – Cairo 1997)

Events

Tom Hackney – CORRESPONDING SQUARES – Painting the Chess Games of Marcel Duchamp

May 19 – Sept 11, 2016 http://www.tomhackney.com/exhibitions.html Corresponding Squares: Painting the Chess Games of Marcel Duchamp, is Tom Hackney’s first solo show in the United States. Hackney is a young

Events

LIZZIE FITCH/RYAN TRECARTIN – Priority Innfield

Lizzie Fitch / Ryan Trecartin. Priority Innfield | Exposición from La Casa Encendida on Vimeo. http://www.macm.org/en/expositions/lizzie-fitch-and-ryan-trecartin/ Musée d’art contemporain de Montréal FROM JUNE 22, 2016 TO SEPTEMBER 5, 2016 Since